top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Во Пловдив премиера на филмот "Одмазничката" посветен на Мара БуневаВо светот на филмот се појавува уште едно дело што го остава својот белег - документарецот "Отмъстителката", насловен по неговата протагонистка, Мара Бунева, една мистериозна жена чии живот и дела се претворени во ова уметничко дело. Водени од сценариото на Тони Николов и режијата на Ралица Димитрова, филмот истражува драматичната судбина на Бунева - хероина, ладнокрвен убиец, несреќна жена и страстна следбеничка на македонската кауза.

Со продолжителност од 77 минути, овој бугарски документарец нуди уникатен поглед на историјата на жените атентатори и како една таква фигура може да биде истовремено славена и осудена. Режисерката Димитрова, со диплома од ВГИК и богата кариера во креирањето на документарци и телевизиски програми, со ова дело нуди нов увид во животот и мотивите на Бунева, истовремено поттикнувајќи дискусии за комплексноста на историските личности. Филмот веќе придонесе кон разбирањето на македонската историја и женската улога во истата. Со овој документарец, Димитрова и нејзиниот тим докажаа дека вистината честопати е поинтересна и посложена од фикцијата, откривајќи ги слоевите на една заборавена историја.
Коментари


bottom of page