top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Катедралата Успение на Пресвета БогородицаКатедралата во Варна е еден од симболите на градот. Се наоѓа на плоштадот „Св. Кирил и Методиј“ во центарот на Варна. Принцот Александар I од Батенберг (1857 - 1893) го поставил првиот камен при изградбата на црквата во 1880 година. По осветувањето на водата, принцот ги помилувал сите затвореници од затворот Варна, на кои им останале уште три месеци до крајот на нивната реченица. Избраното име, „Успение на Пресвета Богородица“, беше во спомен на серуската царица Марија Александровна, бугарска добродетел и тетка на принцот.

Темелите се поставени според проектот на архитектот од Одеса Маас, а самата зграда по проект на општинскиот архитект П.Купка. Финансирањето на изградбата главно се базираше на донации. Дополнително се одржа и лотарија од 150.000 влезници од 2 лева, распродадени во земјава и странство.

Во текот на самата изградба мајсторите работеа на моделот на храмот Петерхов во Санкт Петербург, користејќи локални материјали. Кровниот дел и коцките се обложени со бакарен лим. Изградбата на храмот била завршена на почетокот на октомври 1885 година.

Целосното сликање на храмот започнало во 1949 година, а во 60-тите години на 20 век биле направени витражните прозорци на големите прозорци свртени кон плоштадот.

Во периодот 1999-2002 година во храмот е изграден вентилациски систем и обновен фрескоживописот, а во 2001 година преку средства на општината е поставено уникатното надворешно осветлување на Соборниот храм што ја истакнува убавината на објектот во вечерта. Во 2002 година заврши реновирањето на куполите на Соборниот храм. Целата покривна конструкција е збогатена со материјали на база на злато и сребро.


Comentarios


bottom of page