top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Несебар, скриениот рај на Балканот

Градот Несебар (со население од 10.000 луѓе) се наоѓа на 36 километри североисточно од Бургас, на брегот на Црното Море. Во непосредна близина на него се наоѓа уште едно големо бугарско одморалиште - Сончев Брег.

Климата во регионот на Несебар е умерена континентална. Просечната јулска температура е +23,1 степени, а просечната јануарска температура +2 степени. Максималните врнежи се во месец септември, а јули и август се карактеризираат со суша.

Градот е основан пред повеќе од 3200 години. Населен од Тракијците на крајот од бронзеното време, тие го нарекле Мелсамбриа, што значело „град Мелсас“ - веројатно името на основачот на населбата.

По нив, Доријците (старогрчко племе) пристигнале во населбата кон крајот на 6 век п.н.е. Под нивно владеење населбата пораснала, бил изграден ѕид на тврдина, се појавиле станбени квартови. На почетокот на 1 век од нашата ера градот станал дел од Римската империја. Потоа почнаа да ја нарекуваат Месемврија. Градот продолжува да биде важен економски и културен центар. Откако Римската империја го преселила својот главен град во Константинопол и христијанството станало официјална религија, христијанските храмови почнале енергично да се градат во Месемврија. Градот станал дел од Првата бугарска држава во 812 година, кога бугарскиот владетел Кан Крум го зазел. Словените кои се населиле овде почнале да го нарекуваат градот Несебар. Градот одиграл важна улога за време на владеењето на кралот Калојан (1197-1207), Иван Асен II (1218 - 1241), Константин Тих (1257-1277).

Градот доживеал голем просперитет за време на царот Иван Александар (1331 – 1371) – биле изградени многу нови цркви, развиени културни и духовни активности.

Несебар потпаднал под османлиска власт во 1453 година

. Денес стариот и новиот дел на градот се разделени со тесен истмус. Стариот град се наоѓа на мал полуостров. Поради своето исклучително културно и историско богатство, Несебар е прогласен за музејски, туристички и туристички комплекс од меѓународно значење со Уредба бр. Споменици на наследството.

Туристите можат да дознаат повеќе за историјата и развојот на населбата во Археолошкиот музеј, кој се наоѓа на почетокот на полуостровот. Таму се изложени наоди откриени при археолошките ископувања. Траги од минатите историски епохи има насекаде. На територијата на Стариот град се гледа дел од ѕидот на тврдината, кој е прогласен за архитектонско-градежен споменик на културата од национално значење во број 41 од Државниот весник од 1964 година. Зачувани се голем број цркви, како што се два од нив - „Свети Спас“ и „Свети Стефан“, се претворени во музејски предмети.

Голем дел од куќите во стариот дел се од ренесансата (XVIII-XIX век). Интересна е архитектурата на куќата на Москојани, во која се наоѓа изложбата на Етнографскиот музеј на градот. Во музејот можете да научите многу за начинот на живот и културата на жителите на Несебар, изложени се многу предмети за домаќинството и традиционални носии.

Во летниот период, концерти и различни видови настани се одржуваат во античкиот театар на Стариот Несебар. Зад него е и морската станица Несебар, каде што за време на активната летна сезона често може да се видат бродови за крстарење закотвени за да го посетат градот на УНЕСКО. Ако сакате да го почувствувате духот на Стариот Несебар, можете да останете таму - се нуди разновидно сместување во однос на видот и цената - семејни хотели, приватни конаци. Исто така, постојат бројни ресторани во областа кои нудат извонредна морска храна.

Покрај поврзувањето на стариот и новиот град, истмусот е омилено место за прошетки за гостите и жителите на Несебар. Од двете страни, во близина на морето, има пешачки патеки. Еден од симболите на градот е ветерницата, која се наоѓа во средината на истмус.

Новиот дел на Несебар нуди и различни опции за сместување. Таму се сместени и зградите на управата и другите институции. На страната на новиот дел на градот се наоѓаат северните и јужните плажи на Несебар. Има и плажа во Старија Несебар, но не е голема. Оние кои бараат повеќе адреналин и забава можат да направат обиколка на Несебар со хеликоптер, има и возење со брод и разни спортови на вода на плажите. Објектите во градот се исклучително разновидни по категорија и цени. Романтичните природи претпочитаат ресторани во Стариот град, додека младите бараат забава во новиот дел на градот и во блиското одморалиште Сончев Брег.

Во лето, има удобен јавен превоз помеѓу двете одморалишта и другите дестинации во областа. Во близина се и одморалиштата Свети Влас, Елените и Равда.

Градот Несебар го слави својот празник на 15 август. Денот на градот е проследен со бројни манифестации - изложби, концерти на повеќе сцени, верска поворка (15 август е Денот на Големата Богородица).

Во продолжение видео од јутјуб каналот Tourist Channel https://www.youtube.com/watch?v=Y8vRt2xb0ogComments


bottom of page