top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Недела на бугарски документарни филмови од денеска во КинотекаОд денеска до 27 јуни, во Кинотеката ќе се одржи Неделата на бугарски документарни филмови.

Во седумте вечери посветени на авторите од новиот документаристички бран на бугарската кинематографија, како и класичните автори, посетителите ќе имаат можност да проследат 10 краткометражни и долгометражни наслови.

Автори на филмовите од оваа селекција се Станислав Дончев, Јордан Тодоров, Борислав Колев, Андреј Паунов, Светослав Стојанов , Коста Биков, Тонислав Христов, Елдора Трајкова, Панчо Цанков и Анри Кулев.

-Продуцентката Мартичка Божилова, сценаристката Петја Александрова и филмскиот критичар и историчар на филмот Росен Спасов ќе бидат гости на оваа кинотечна програма и публиката ќе има можност да разговара со нив по проекциите на филмовите, информираат од Кинотека.


Comments


bottom of page