top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Надежда Славова: Бугарската анимација станува многу помодерна и поатрактивнаОд 7 јуни до 11 јуни во Софија се одржува XIV меѓународен фестивал на анимираниот филм „Златен кукер“. Влезот е бесплатен.


„Анимираното кино е многу посебно. Нема каде да се видат такви филмови. Тие не се комерцијални. Тие ги прикажуваат достигнувањата на анимацијата на глобално ниво“, објасни за БНР Надежда Славова, директорка на фестивалот.

Настанот ќе се одржи во НАТФИЗ.

“Програмата е многу богата. Започнува во 14 часот и ќе трае до 22 часот. Оваа година добивме над 3.000 филмови. Избравме 110, поделени во 10 категории. Има многу теми, вклучувајќи ја и војната во Украина. Уживам во филмовите, но најмногу уживам во филмови кои имаат интересно општествено сценарио. Се користат смели техники. Се користат многу програми и се користат сите можности на технологијата“.

Има и интересни мастер класи финансирани од Националниот фонд „Култура“, рече Надежда Славова.

Таа ги покани децата да се приклучат на традиционалната работилница за анимација, која се организира во петок, во 11 часот.

„Ќе цртаме врз меденки“.

Програмата на фестивалот вклучува и изложба на 20 аниматори кои дипломирале на НАТФИЗ.

„Ова се едни од најталентираните аниматори. Изложбата е посветена на 75-годишнината од образовната институција“.

Славова истакна дека бугарската анимација стана многу помодерна и поатрактивна.


Извор: https://tribuna.mk

Kommentare


bottom of page