top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Благоевград ќе им оддаде почит на Пејо Јаворов и Мара БуневаСо ритуал полагање на венци и свежо цвеќе во Благоевград ќе бидат одбележани 146 години од раѓањето на Пејо Јаворов и 96 години од смртта на Мара Бунева.

Церемонијата ќе се одржи на 13 јануари во градската градина, каде што се наоѓаат биста-спомениците на Јаворов и Бунева.

Настанот ќе започне во 11:00 часот, кога ќе се оддаде почит за делото на бугарскиот симболист поет и револуционер Пејо Јаворов, а веднаш потоа благоевградската јавност ќе ѝ оддаде почит и на Мара Бунева, бугарската револуционерка и членка на Внатрешна македонска револуционерна организација, која ја извршила смртната пресуда врз српскиот обвинител Велимир Прелиќ на 13 јануари 1928 г. во Скопје.Comments


bottom of page