top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

БјалаГрадот Бјала е еден вид граница помеѓу северниот и јужниот брег на Црното Море. Се наоѓа на 53 километри јужно од Варна и околу 80 километри североисточно од Бургас. Градот е основан во 3 век п.н.е.

Денес Бјала напредува благодарение на високо развиеното лозарство и производство на вино. Овде се произведува прекрасното вино „Димјат“.

Бјала е исто така пријатно приморско одморалиште. Природните карактеристики го одредуваат развојот на градот како центар за полноправен морски туризам. Крајбрежјето на општината се карактеризира со комбинација на карпести брегови, мали заливи, плажи со песочни дини. Брегот е стрмен и вовлечен, што доведува до сериозно ограничување на потенцијалот на плажата, но од друга страна му дава атрактивност, што е вреден ресурс за одморалиште. Пространата плажа во комбинација со листопадна шума, поволната температура на морската вода и нејзината чистота нудат оптимални услови за превенција и закрепнување долж брегот на градот.
Comments


bottom of page