top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

РавдаСелото Равда се наоѓа на околу 33 километри по Бургас и 4 километри пред Несебар. И покрај близината до големите одморалишта како што се Сончев Брег и Несебар, Равда е мирно место со убава плажа, погодно за луѓе од сите возрасти. Особено е популарен за семејства со деца.


Постојат многу легенди за потеклото на населбата и нејзиното име. Според една легенда, во областа се населиле овчари пред стотици години и местото го добило името по еден од нив - Равадин. Друга легенда кажува дека земјиштето во областа некогаш припаѓало на лош земјоделец кој ги тепал своите работници со стап наречен равда. Најинтересна е легендата според која богот Нептун се заљубил во убавата девојка Равдалина, која побарала да ја земе со себе во морските длабочини, но таа одбила. Разгневен, богот испратил воден елемент да го уништи селото, но другите богови ја спречиле катастрофата. Така, огромните бранови формираа бројни заливи.


Едно од интересните места за посета во селото е црквата „Света Параскева“. Изградена е во 1884 година од Грците Василиос и Теодоракис заедно со локалното население. Во 1998 година, храмот беше обновен.
Плажата Равда се протега на површина од 57.000 квадратни метри и е поделена на две со Кејп Равда. Јужната плажа е популарна кај туристите поради ситниот песок, чистото море и разновидните опции за забава, додека северната нуди порелаксиран одмор. Во Равда има можности за разни спортови на вода - нуркање, млазно едрење околу морето, едрење, сурфање на ветер итн.


Блиската близина на Равда до Несебар, Сончев Брег, Сент Влас, Елените и Ахелој е предуслов за разновиден одмор. Во Несебар, туристите можат да се препуштат на културниот туризам, во близина е и Сончев брег, популарен по можностите за забава. Оние кои бараат разновидност можат да ја менуваат плажата секој ден. Врската помеѓу одморалиштата се врши со редовен превоз за многу кратко време.


Во Равда има многу опции за сместување - хотелски комплекси, апартмани, семејни хотели, соби за изнајмување. Во селото има и многу ресторани, а повеќето од нив подготвуваат и морска храна.


Comments


bottom of page