top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Пештера-Бачо КироПештерата Бачо Киро се наоѓа на околу 6 km југозападно од Дрјаново. Влезот на пештерата е оддалечен 300 m од Дријановскиот манастир Архангел Михаил.

Пештерата е всечена во вертикална варовничка карпа висока 25 m и се наоѓа на надморска височина од 335 m.

Во 1937 година станала првата развиена пештера во Бугарија, а во 1940 година го добила името по Бачо Киро, револуционер кој учествувал во Априлското востание (1876).
Пештерата е прогласена за природна знаменитост со уредбата бр. 2810 од 10 октомври 1962 година. Исто така е вклучена во списокот на 100 туристички места на Бугарија.
Бачо Киро е сложен лавиринт долг 3600 метри од пештерски соби и пасуси за чатали. Во пештерата има два правци за посетителите. Првиот е долг околу 700 m и потребни се 70 минути за да се покрие. Краткиот пат е долг 350 m и може да се помине за приближно 30 минути. Посетителите на пештерата мора да бидат придружувани од водич, а во цената на билетот е вклучено и предавање. Долгите тури околу пештерата се достапни само за групи од најмалку 15 лица.
Со илјадници години, реките ги формираат просториите и одаите на пештерата. Прекрасните сталактити, сталагмити и столбови земале различни бизарни форми.
Пештерата има импресивен систем за осветлување што им овозможува на посетителите подобро да ги видат различните форми на карпи, како што се Камениот цвет, Медузата, Осамената колона, Слонот итн. особено интересно.
Има обележани туристички патеки за кои се покриваат од 4 до 6 часа и велосипедски патеки во регионот на манастирот Дрјаново и пештерата Бачо Киро; Достапно е и качување по карпи. Локалното туристичко друштво „Бачо Киро“ обезбедува водичи за вакви активности наспроти предвид.

На влезот од пештерата се продаваат информативни материјали и сувенири.Comments


bottom of page