top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Македонец беше вратен во живот со уникатна операција на „Света Ана“ УМБАЛЕкипа од болницата „Света Ана“ направи уникатна операција, одбиена во неколку земји, за да спаси Македонец.


Минатото лето скопјанецот Денис Кралевски имал тешка сообраќајна несреќа со мотор и паднал во кома околу 40 дена. Животот му бил спасен на одделот за интензивна нега во македонска болница, бидејќи од ударот имал повеќекратни скршеници и тешки оштетувања на гркланот и цервикалниот дел од душникот.


„Ова води до постепено стеснување на дишните патишта. Од есента минатата година, дишењето на Денис постепено се влошува. Во јануари, извршувањето на минимални физички напори беше значително отежнато од тешкото останување без здив“, изјави за БГНЕС д-р Станислав Јорданов од Одделот за „Уво, нос и грло“ во УМБАЛ „Света Ана“.


Лекарите во неколку балкански земји - РС Македонија, Србија и Словенија одбивале да ја извршат високоризичната хируршка интервенција. Потоа се обратил за помош кај лекарите од болницата „Света Ана“, каде што бил примен.


„Првото чувство кога го видов Денис беше дека моравме да му помогнеме, бидејќи можев да видам дека работите одат лошо и немаше време за чекање“, споделува д-р Јорданов и додава: „Колегите одбија да ја направат операцијата, поради на високиот ризик што таа го крие, вклучително и за животот на пациентот, но случајот успешно го решивме“.Comments


bottom of page