top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

„КСЗД утврди вознемирување кон бугарскиот народ од страна на интернет порталот www.mkdenes.mk

„КСЗД утврди вознемирување кон бугарскиот народ од страна на интернет порталот www.mkdenes.mk, регистриран од правното лице ДИИД Инфо политика Дооел Скопје.


Од Здружението коментираат дека зад порталот неофицијално стои Петар Богојески, претседател на политичката партија “Македонски Концепт“. Истите се изненадени од страна на КСЗД што утврдила дека во само еден текст е содржан говор на омраза, а во останати текстови како што се личните навреди и квалификации кон Христијан Пендиков, зборовите “татари“, “избугарени“, “платеници“, “избугарен хомосексуалец“ и слично, не претставуваат говор на омраза. Здружението испраќа апел до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, истата работата да си ја врши стручно, непристрасно, недискриминаторски кон бугарскиот народ во РСМ, согласно Уставот на РСМ и позитивните законски прописи.


Подолу линкови кон објавените содржини на порталот:


https://mkdenes.mk/post27167/?fbclid=IwAR1Hjj9pHkHD_XPgob43iy4U9xp1NfxUJ-bI0NSJAQmU7Cx4hrSW4wVYW24


https://mkdenes.mk/post27171/?fbclid=IwAR1rtMbY8VgS20J-2UvR2eq33p4bh60AK1pU1r3km27-O-4AujQoaBhxtXM


https://mkdenes.mk/post27337/?fbclid=IwAR3eAQHbxCo_nP5adcdCmKYDCQNkrn9Ez4AtAazQObR1VfHtwT-EQok-edw


https://mkdenes.mk/post27357/?fbclid=IwAR0Q6Iab8j5jvi6frSw2EwH59g0BxavOBgpwiFcc61N_5MsH0_MUEAcdZ2g


https://mkdenes.mk/post27446/?fbclid=IwAR3lN_dzKbZzAUkTZr5z1OkzA9OshZ1Nq6pP_l6sYNCo3Vj0xhmXa9i0ksM


https://mkdenes.mk/post27478/?fbclid=IwAR07boiGUK9blmoCf8VSdkbCjZyntnAwMa-7LcTb5pEGepsaDs_Ubw-7bd4


Во продолжение е достапно мислењето дадено од КСЗД

Мислење на КСЗД-31.07.2023 год-
.pdf
Download PDF • 14.05MB

bottom of page