top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Изложбата „Бугарија од птичја перспектива“ во Скопје по повод Денот на Соединението„Бугарија од птичја перспектива“ е името на изложбата што собра гости од Бугарија и од Република Северна Македонија во галеријата на Културно-информативниот центар на Република Бугарија во Скопје, изложбата беше отворена во присуство на Петар Стојанов , јавува БТА.


Повод за отворањето на изложбата е одбележувањето на Соединението на кнежевството Бугарија со Источна Румелија од 6 септември 1885 г, истакна директорката на Културно-информативниот центар Антонија Велева. На отворањето присуствуваше и претседателот на Бугарија во периодот 1997-2002 година, Петар Стојанов.


„Кога зборуваме за Соединението, од моите сеќавања од детството се сеќавам на фотографијата на петте членови на тајниот револуционерен комитет, кој во почетокот бил наречен Бугарско-македонски револуционерен комитет. На оваа фотографија можете да ги видите Захари Стојанов, кој е родум од селото Медвен во Стара Планина, Иван Андонов, родум од Пловдив, Иван Стојанович, роден Чирпан, Димитар Ризов, кој е роден во Битола и познатиот македонски арамија кап. Коста Паница. Како дете се прашував зошто луѓето што се родени надвор од Пловдив учествувале во Соединението во Пловдив. Како што растев, одговорите си доаѓаа на свое место. Кога пораснав, разбрав зошто комитетот што го крена Илинденското востание е Македоно-одрински (ВМОРО). Сите овие прашања беа табу во моето детство, бидејќи за жал меѓу Бугарија и поранешна Југославија (СФРЈ) во чии граници беше и Македонија беше изграден вистински ѕид“, рече Петар Стојанов.


Тој е во Скопје за да учествува на форум за културна дипломатија и ги цитира зборовите, за време на форумот, на премиерката на Молдавија во периодот 2021-2023 година, Наталија Гаврилица, дека „да не почнеше Владимир Путин агресивна политика, туку политика на културниот дијалог кон Украина“ ќе постигнеше повеќе.


„Ова ме потсетува на нашите односи (меѓу Бугарија и Северна Македонија). Важна е институционалната политика што ја спроведуваат двете министерства за надворешни работи, но поважен е духот, чувството меѓу луѓето. Ако тоа се подобри, сè друго ќе биде полесно. Оваа изложба е дел од зајакнувањето на тој дух. Отворањето на границите е важно. Важно е дека во двете земји има посети од студенти, од уметници, вака еден ден ќе го признаеме она за што денес не се ни осмелуваме гласно да го зборуваме. И тоа ќе се направи со многу работа. Прашањето е како да ги поправиме овие штети за да чувствуваме дека сме најблиску еден до друг, да развиеме односи кои ни покажуваат дека сме блиски и да ги „санираме“ овие рани од минатото. Се надевам дека во текот на мојот живот ќе видам како политичарите од двете страни на границата покажуваат доволно разум и смиреност. Сакам политиката во однос на (Република Северна) Македонија да се прави со насмевка. Ова е политика за нашите најблиски луѓе и таа мора да биде лишена од патернализам и национализам“, посочи Стојанов.


„Можеме со гордост да забележиме дека чинот на Соединението на кнежевството Бугарија и Источна Румелија, пред 138 години, еден од најинспиративните настани во нашата понова историја, беше целосно дело на бугарскиот народ. Во „Градителите на современа Бугарија“, големиот бугарски дипломат, публицист и јавен деец Симеон Радев детално ги пресоздава настаните од тој незаборавен септември 1885 година – бескраен патриотизам на двигателите на ова дело, пред кој и денес се поклонуваме. Во драматичните настани што следеа, каузата за обединувањето беше категорично одбранета на бојното поле и на полето на дипломатијата, а како последица на тоа Бугарија повторно го зазеде своето место на политичката карта на Европа“, рече заменик-амбасадорот на Бугарија во Северна Македонија Петар Петров.


Директорката на бугарскиот културно-информативен центар Антонија Велева истакна дека со изложбата „Бугарија од птичја перспектива“ се отвора и новата културна сезона во која се планирани многу различни настани, театарски продукции, изложби, концерти, бидејќи „културната дипломатија гради мостови“.


Изложбата „Бугарија од птичја перспектива“ е дел од колекцијата на Државниот културен институт на министерот за надворешни работи на Бугарија, чијшто директор Снежана Јовева упати честитка, а фотографиите од изложбата, 25 фото панели, се авторски избор и претставуваат фото-патување низ живописни воздушни кадри кои фотографот Александар Иванов ги овековечил со својот објектив летајќи стотици километри над различни делови на Бугарија со моторизирана едрилица над 500 часа лет во текот на цели 17 години.


На отворањето присуствуваа претставници од нашите дипломатски претставништва во Скопје и Битола, диригентот и правнук на најмладиот брат на Гоце Делчев, Христо Христов, Рајна Дрангова, внука на Борис Дрангов, претставници на бугарската заедница и бугарските здруженија во Република Северна Македонија, партнери на бугарскиот културно-информативен центар во Република Северна Македонија и други гости, кои со едноминутно молчење оддадоа почит на жртвите од несреќата во Охридското Езеро во 2009 година, во која загинаа 15 бугарски туристи.


Здружение ДЕЛО, на братска Република Бугарија го честита празникот на Соединението !!!Извор: https://tribuna.mk/Comments


bottom of page