top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

(Видео) Иновација во образованието по анатомија во Бугарија: Како човечкото тело оживува во виртуелниот свет?
Новата 3Д технологија им помага на студентите по медицина. Благодарение на програмата 3D Atlas of Neurological Surgery, студентите од Медицинскиот факултет на Софискиот универзитет ја проучуваат човечката анатомија на лесен и интерактивен начин. „Атласот на невроанатомија и неврохирургија започна пред неколку години, во 2022 година. Кога решивме да примениме современи технологии за површинско скенирање на вистински анатомски препарати, целта беше да се создаде база на податоци што ќе се користи за обука“, изјави за Actualno.com неврохирургот д-р Тома Спириев.

Проектот е дело на софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“, заедно со болницата „Токуда“ и клиниките за неврохирургија во Германија и Данска. Секој од 3Д моделите е означен и преку нив Одделот за анатомија воведува нови методи на учење преку виртуелна реалност. Благодарение на VR технологијата, учениците имаат можност одблиску да ги погледнат подготовките, како додаток на класичните учебници по човечка анатомија, за да можат побрзо и поквалитетно да го научат материјалот.„Тоа не е макета, тоа е вистинска подготовка од починато лице, па тогаш може да биде многу подобро да се спроведе оваа обука со студентите. И што е најважно, тие можат да ја зголемат сликата во реално време без да го намалат квалитетот“, додаде проф. Иван Масларски, раководител на Катедрата за анатомија и хистологија на СУ. Повеќе за иновативниот начин на учење - погледнете во извештајот:
Comments


bottom of page