top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Храмот „Свети Димитар“ во Тетово го чува споменот за славниот бугарски род на Мара БуневаХрамот „Свети Димитар“ во Тетото, во западниот дел на денешна Северна Македонија, го чува споменот на славното семејство на Мара Бунева. Легендарната Бугарка на денешен ден пред 96 години го застрела бугаромразецот Велимир Прелич на мостот на реката Вардар во Скопје, објавува во материјал посветен на Мара Бунева БГНЕС.

„Свети Димитар“ е изграден со средства на дедото на Мара Бунева – Захари Манојлов. До денес во и околу храмот јасно се гледаат бугарските корени и бугарското минато. Во дворот се зачувани надгробни споменици со стариот бугарски правопис, но некои од трагите се избришани при целосната реконструкција на црквата во почетокот на 90-тите години.

Мара Бунева е помладата сестра на познатиот револуционер од ВМРО Борис Бунев, кој ја привлекол во редовите на организацијата.

Корените на нејзиниот подвиг се родени во декември 1927 година. Во тоа време во Скопје се одржал судски процес против членовите на Македонската младинска тајна револуционерна организација (ММТРО). Пред судот стојат 20 бугарски студенти, кои за време на судењето биле мачени на крајно варварски начин од страна на обвинителот Велимир Прелиќ. По наредба на српскиот инквизитор, главите на македонските Бугари биле стегнати во менгеме, а им биле скршени рацете и нозете. Невидените ѕверства, дури и за време на османлиското владеење, не оставиле друг избор, освен ВМРО предводена од Иван Михајлов да му изрече смртна казна на Прелиќ.
За извршител на атентатот е определена Мара Бунева, која една година претходно се вратила во родното Тетово. Хероината се населува во Скопје и тоа не каде било, туку во соседната куќа на Прелиќ. Успева да се зближи со српскиот обвинител и да ја добие неговата доверба, што е доказ за извонредниот конспиративен талент не само на Бунева, туку и на сите храбри актери на ВМРО од тоа време.

На 13 јануари Бунева го убила Прелич на Камениот мост на Вардар, а потоа за да не биде заробена од тираните на Македонија, се застрелала во градите и еден ден подоцна починала. На прашањето зошто го убила Прелич, Мара Бунева одговорила: „Поради тортурата што ја вршеше врз моите колеги студенти. Затоа што ја сакам мојата татковина“.

Самопожртвуваната акција повторно го буди интересот на европскиот печат за нерешеното македонско прашање.

Главниот француски весник „Ла Франс“ напиша: „Вистината што Франција мора да ја знае е дека овие акти на тероризам всушност не се дело на вулгарни насилници, туку на бунтовнички народ!“.

Австрискиот „Тагепост“ извикува: „Слоганот на организацијата е: Слобода или смрт! Нејзините следбеници не му се предаваат живи на непријателот. Тие знаат само едно: борба против странската насилна доминација. ВМРО е Дамоклов меч на Балканот – не се фаќа и каде и да се стави вооружената рака има крвави траги. Таа е насекаде и никаде“.

Францускиот весник „Жовер“ ја нарекува Мара Бунева „македонската Шарлот Корде“.

Мара Бунева загина за правото на слободен и достоинствен живот на македонските Бугари, казнувајќи еден од симболите на децениските српски зулуми во Македонија, затоа што таа и другите големи личности на ВМРО одбија да ја наведнат главата пред Србите кои беснееја во земјата на нивните предци.

Велислав Илиев, меѓународна редакција на БГНЕС

Фото: БГНЕСComments


bottom of page