top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Ефтим Китанчев, првиот претседател на Бугарскиот олимписки комитетРоден е во 1868 година во село Подмочани , Ресенско . Тој е брат на истакнатиот бугарски политичар Траико Китанчев . При избувнувањето на Српско-бугарската војна во 1885 година, доброволно се пријавил во Чиракската легија . Од 1892 година бил коњанички офицер во Бугарската армија , со чин втор поручник . Од 1895 година бил поручник , од 1901 година - капетан . Во 1906 година дипломирал на Коњаничката школа во Пинероло , Италија. На 31 декември 1908 година, тој бил унапреден во чин мајор . Во пресрет на Сојузничката војна , на 14 јуни 1913 година, бил унапреден во чин потполковник , а од 5 октомври 1916 година станал полковник . Служел во Првата коњаничка ескадрила, во Првиот коњанички полк , како шеф на коњаничката школа, командант на 5-тиот и 7-от коњанички полк . За време на Првата светска војна бил назначен во Дирекцијата за економски грижи и јавна промисла . Тој служел и како командант на главниот град .Бил отпуштен од војската во 1919 година и се посветил на спортот. Се занимава со јавање коњи и мечување . Тој беше делегиран да раководи со Бугарскиот олимписки комитет од раководството на Бугарскиот национален спортски сојуз (БНСС) на 30 март 1923 година. Во 1924 година, тој постави за цел да испрати што е можно повеќе натпреварувачи на Олимпијадата во Париз . Тој одбива да патува на Олимпијадата за да испрати што повеќе натпреварувачи со расположливите средства.


Починал на 6 октомври 1925 година во Атина , каде што бил генерален конзул на Бугарија .Comments


bottom of page