top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

ДЕВОЈКА ОД ТРГОВИШТЕ ДОБИ НАГРАДА ОД САНРЕМО ЗА БУГАРИЈА– Во градот на цвеќињата и песната, Санремо, процвета музичкиот талент на 12-годишната Еда Алиева од музичкото училиште „Нови гласови“ во Трговиште. За првпат на музичкиот натпревар Санремо Јуниор 2023 (од 1. до 6 мај), талентираното девојче ја освои втората награда за Бугарија, изјави за БТА нејзината професорка по музика Десислава Станкова.

На престижниот форум, на легендарната сцена во театарот „Аристон“ се натпреваруваа изведувачи од 21 земја од шест до 15 години, рече музичкиот педагог.

Традиционално, талентите ги изведуваат своите песни во живо, придружувани од Јуниорскиот оркестар Санремо со диригентот Александар Скаљони. Петтоодделенката од ОУ „Христо Ботев“ во Тарговиште настапи со песната Faith од репертоарот на Стиви Вондер.

„Со Еда работиме четири години, но ова е првпат таа да пее со оркестар во живо. Нашата подготовка бараше многу одговорна работа: прелиминарна селекција, доследност во вокалната обука, партитура за оркестар, студио и видео снимки , дизајнерски стајлинг и ментална издржливост“, рече Станкова. Квалитетното жири составено од музички специјалисти, уметници и пејачи ја оцени бугарската учесничка со почесното второ место.

„Сè уште ме држи емоцијата од натпреварот и се обидувам да сфатам низ што поминав. Уште од моите први чекори на сцената во Санремо, сфатив каква одговорност е да ја претставуваш својата земја на моја возраст. Неверојатна сцена каде пееја ѕвезди како Стинг, Тина Тарнер, Лучијано Павароти и многу други“, вели Еда Алиева.

Основач и претседател на Санремо Јуниор, Санремо Сениор и Кисмет Санремо е Паоло Алберти.

Меѓународниот натпревар се организира под покровителство на општина Санремо, УНИЦЕФ и УНЕСКО.


bottom of page