top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Дарио Ивановски од Македонија и Билсерин Сулејман од Бугарија најбрзи на трката ХалкЕко Скопје трчаТрката која се здоби со сертификат од Светска атлетика и АИМС, ХалкЕко Скопје трча 10км, утрово се одржа по седми пат. Околу 1500 натпреварувачи ја започнаа трката од фонтаната „Лотос“ и на истото место ја завршија оваа десеткилометарска трка.ХалкЕко Скопје трча 10км е во организација на Сојузот на спортови на Скопје, ко-организатори се Триатлон федерација на Македонија и А.К. Работнички, под покровителство на Агенција за млади и спорт и Град Скопје. Насловен спонзор на трката е Халкбанк АД Скопје.Победник во машка конкуренција на седмото издание на оваа трка е Дарио Ивановски со време од 30:22 минути, на второто место се најде Тирон Мамуша од Албанија за 32:29 минути, додека трката трет ја заврши Иван Пешовски за 32:53 минути.
Кај дамите целта прва ја помина Билсерин Сулејман од Бугарија за време од 36:58 минути, второто место и припадна на Биљана Кираџиева од Србија за време од 38:54 минути, додека пиедесталот го надополни Маринела Цекова од Бугарија која ја зврши трката како третопласирана за 40:30 минути.„Од локална трка која започна пред 7 години, ХалкЕко Скопје трка 10км прерасна во меѓународна трка. Оваа трка е втората трка во Македонија која е светски признаена од АИМС и Светска атлетика. Секоја година се зголемува бројот на учесници на оваа трка, што докажува дека нашите граѓани го сакаат трчањето и здравиот начин на живот. Во оваа прилика сакам да им честитам на победниците и ги поздравувам сите кои учествуваа на седмото издание на ХалкЕко Скопје трча 10км“- изјави Гордана Николовка од Сојузот на спортови на Скопје.Оваа трка, како и сите останати трки кои се под палката на Сојузот на спортови на Скопје се мотивација за сите учесници, кои го даваат својот максимум, да продолжат со тренирање, вежбање и одржување на здрави и спортски навики.


Извор:https://republika.mk/vesti/skopje/dario-ivanovski-od-makedonija-i-bilserin-sulejman-od-bugarija-najbrzi-na-deneshnata-trka-halkeko-skopje-trcha-10-km/

bottom of page