top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Бугарски гениј:17-годишно момче создава вештачка интелигенција


Тој има генијален мозок. Го нарекуваат Бугарскиот Стив Џобс, „прекрасен ум“ и е најмладиот член во изборот на Forbes 30 под 30. Радостин Чолаков програмира повеќе од 7 години, развивајќи мобилни апликации и софтверски проекти. Добитник е на бројни државни натпревари по математика и информатичка технологија, како и на меѓународни IT натпревари. Тој е креатор на „АзБуки.ML“ и има за цел да ја подобри поддршката на бугарскиот јазик во онлајн опкружувањето преку лингвистички алгоритми кои вршат обработка на говор и претставуваат алтернатива на услугите како Google NLP и Amazon Comprehend. Производот комерцијално веќе го користат издавачката куќа „Просвета“ и Ozone, а за едукативни цели БАН, Софискиот универзитет и Пловдивскиот универзитет.



Зошто го направи АзБуки.ML? Зошто ти беше важно?

Важно е бидејќи во бугарскиот интернет простор некои работи не се толку развиени и достапни, а за англискиот јазик големите компании им даваат такви алатки на програмерите, на компаниите. Очигледно тоа не е направено за бугарскиот јазик.



Што е новото големо нешто околу тебе сега?

Последнава година работев на научни проекти од областа на машинското учење. Развив алгоритам наречен Get it tab transofmer за да ги анализира табеларните податоци и да прави предвидувања. Кога имаме многу податоци, да речеме од лабораториско испитување, и имаме вредности за различни показатели и некаква рамка за тоа дали некој е болен или не е болен. Ова е нашата разлика со компјутерот и машинското учење. Компјутерот учи многу побрзо од човекот. За некои работи не може да генерализира толку добро како човек.


Со најновите научни проекти што ги развивам, учествувам на меѓународни натпревари за мојата возраст, учествував на ISEF International science and engineering fair во САД, кој собира ученици од целиот свет кои ги презентираат своите проекти во различни категории. Учествував со овој алгоритам во категоријата информатика. Оттаму добив втора награда од Американската асоцијација за компјутерски машини.


Авторитетот на ACM Association for Computing Machinery е многу голем. Бараат и млади таленти кои во иднина ќе можат да објавуваат научни трудови кај нив, би развиле работи кои во иднина ќе можат да се патентираат. Со овој проект се пријавив и на EUCYS European contest for young scientists, каде го освоив второто место од сите категории на целиот натпревар.

Можеме ли секогаш да бидеме попаметни од компјутерот? Кои се границите на човечкиот мозок и на машината?

Во оваа сфера работите се менуваат многу динамично. Пред неколку години преовладуваше мислењето дека „луѓето се многу креативни, имаат идеи, а компјутерите не можат“, но во последните 2 години гледаме многу нови архитектури за машинско учење кои цртаат од текст на пример, компонираат музика итн. Односно, компјутерите почнаа да имаат одредена креативност. Она што сè уште им недостасува е емоционално расудување и генерализација. Еден алгоритам може добро да црта, но не може да направи ништо друго.



Тоа ќе направи одредени професии да станат излишни?

Каква трага сака да остави Радостин? Дали е заинтересиран за политика?

Погледнете го целото интервју!






コメント


bottom of page