top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Бугарија: За периодот од 1 јануари до 15 април 2023 се регистрирани повеќе од 1,5 милиони туристиВо зимската сезона во Бугарија има 23 отсто повеќе туристи од рекордните вредности пред пандемијата, за 2023 година од почетокот на годината бележи зголемување од 20 отсто во однос на 2022 година, јавува прес-центарот на Министерството за туризам. Бројките сумирани во Единствениот туристички информативен систем (ЕСТИ) во последните месеци укажуваат дека Бугарија се опорави од кризата предизвикана од коронавирусот, а сега се очекува само раст.


Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.


Зимската сезона завршува со речиси 1.950.000 регистрации и изненадувачки висок раст од 23% во споредба со претсезоната 2019/2020 година. Ова е според податоците на ESTI за периодот 1 декември 2022 – 15 април 2023 година. Причина за рекордниот раст од 23% е продолжената сезона и покрај недостигот на многу снег, хотелиерите беа инвентивни и понудија флексибилен пристап и нови производи како што се балнео и бањи. Министерството потсетува дека зимската сезона 2019/2020 заврши на 13 март 2020 година, поради тогаш најавеното заклучување, но и во нормални околности, крајот на сезоната традиционално се случува по средината на март.


За периодот од 1 јануари до 15 април 2023 година се забележани повеќе од 1,5 милиони регистрации на туристи, а растот во однос на истиот период од 2022 година е нешто повеќе од 20 отсто, покажуваат тековно евидентираните податоци во ЕСТИ.


Министерството за туризам проценува дека вкупниот број на туристи кои ноќевале во сместување, самоугостителски и еднодневни патувања за велигденските празници надминал 300.000, од ​​кои над 100.000 биле сместени. Проценките на експертите во министерството покажуваат дека приходите од туризмот за време на велигденските празници ќе надминат 150 милиони лева.


Според податоците на ЕСТИ, околу 65% од туристите за Велигден се Бугари, а околу 35% се странци, од кои најголем дел биле туристи од соседните земји, од Израел, Германија итн.


Според досегашните податоци, за периодот 13-18 април 2023 година најголем интерес имало за верскиот и културниот туризам. Над 30% од патувањата на Велигден се до популарни дестинации за културен и религиозен туризам, како што се Пловдив, Велико Трново, Тројан, Русе.


Околу 27% од туристите одмарале на Црното Море во наведениот период. Интерес има за општините Варна, Несебар, Балчик, Бургас, Поморие. Романските туристи традиционално се интересираат за Црното Море за Велигден.


На трето место со голем интерес е бањскиот туризам. Осум од нашите најпопуларни спа одморалишта ги претпочитаат околу 19% од туристите за време на Велигден.


Скијачката сезона заврши на Велигден, но над 8% од туристите ги избраа општините со големи скијачки центри – Банско, Самоков, Смолјан и Чепеларе. Околу 16 отсто од туристите на Велигден избрале разни други дестинации во земјава, што покажува колку различни можности за патување и одмор нуди Бугарија, забележува Министерството.


Приходите од дојдовниот туризам се 915 милиони лева за периодот декември 2022 година – февруари 2023 година, според пресметките врз основа на податоците на БНБ. Растот на приходите од влезен туризам оваа зимска сезона во однос на истиот период од зимската сезона 2021/2022 е 38%.


Позитивно, приходите од странски туристи за периодот декември 2022-февруари 2023 година скокнаа за 2% во однос на истиот период од минатата сезона пред пандемијата 2019/2020 година, при што прогнозите покажуваат дека откако ќе се објават бројките за приходите од домашниот туризам , растот ќе биде поголем, се наведува во соопштението. Во туристичкиот сектор во Бугарија работат околу 200.000 луѓе, а индиректно – најмалку двојно повеќе, изјави во петок в.д. министер за туризам Илин Димитров, кој се сретна со раководството на Здружението на индустриски капитал во Бугарија. Потоа забележа рекорден раст за зимската сезона.


Kommentare


bottom of page