top of page
  • Writer's pictureДело-Скопје

Бугарија слави 146 години од своето ослободување од османлиската властБугарија свечено ја прославува 146-годишнината од ослободувањето од османлиската власт. По тој повод насекаде низ државата се организираат официјални прослави, јавува БНР.

На 3 март 1878 година е потпишан Санстефанскиот мировен договор. Тој ставил крај на Руско-турската војна (1877-1878). 3 март е прогласен за национален празник во 1990 година. За прв пат се прославува како Ден на ослободувањето во 1888 г. Во 1951 бугарските комунисти го окинуваат како празник бидејќи го сметале за „остаток од големобугарскиот шовинизам“.

Годишнината свечено ќе се одбележи на историскиот врв Шипка. Се очекува луѓе од целата земја да се искачат на Споменикот на слободата за да отдадат почит на споменот на загинатите.

Со свечен ритуал во центарот на Софија ќе се одбележи државниот празник на Бугарија. Церемонијата ќе биде кулминација на прославите.

Пред Споменикот на непознатиот воин ќе има свечен ритуал на подигање на државното знаме, ќе биде испукан поздрав од дваесет артилериски одбојки. Ќе има свечености во многу градови.

Плоштадот „Народно собрание“ во вечерните часови ќе биде место за свечена проверка. Ќе се одржи формација на светите знамиња, симбол на највисоките традиции и доблести на бугарската војска.

Говор ќе одржи претседателот Румен Радев.

Командант на свечената инспекција ќе биде бригадниот генерал Димитар Хлебаров. Тој ја предводи командата за комуникација и информативна поддршка и сајбер одбрана во армијата. Командата за сајбер одбрана е создадена во 2021 година.

Премиерот Николај Денков ќе учествува на церемонијата на подигање на државното знаме на Бугарија по повод Националниот празник. Свеченоста ќе се одржи во 11 часот пред храмот-споменик „Александар Невски“.

Подоцна, на Плоштадот на Народното собрание, премиерот ќе присуствува и на свечената проверка по повод Националниот празник.


Comentarios


bottom of page